Octrooiprocedure
De octrooiprocedure wordt hieronder schematisch weergegeven. Deze procedure bestaat uit vier fasen:
- Aanmelding van IDF en voorbereiden van de octrooiaanvraag
- Indiening prioriteitsaanvraag
- Indiening internationale aanvraag (PCT)
- Ingang van de nationale/regionale fase

1. Aanmelding van IDF
Om het evaluatieproces te kunnen opstarten, worden onderzoekers van de Associatie Universiteit Gent gevraagd om contact op te nemen met het IP & Licensing Team van het TechTransfer Office, door een Invention Disclosure Form (IDF) in te vullen.
Op basis van dit document zal de IP-adviseur beoordelen of octrooibescherming van de onderzoeksresultaten haalbaar is. Om octrooieerbaar te zijn moet een vinding immers nieuw, inventief en industrieel toepasbaar zijn. Ook het marktpotentieel en de afdwingbaarheid worden bekeken. Wanneer besloten wordt dat octrooiering opportuun is, wordt een octrooiaanvraag opgesteld.
Indien van toepassing, kunnen andere vormen van IP-bescherming geadviseerd worden.
2. Indiening prioriteitsaanvraag
Eens de tekst van de octrooiaanvraag definitief is, wordt een octrooiaanvraag (prioriteitsaanvraag) ingediend. De datum van deze indiening wordt prioriteitsdatum genoemd.
Ongeveer 6 maanden na indiening ontvangen we het onderzoeksrapport opgesteld door het octrooibureau. Dit onderzoeksrapport geeft een overzicht van de relevante 'prior art' documenten, d.w.z. documenten die openbaar zijn gemaakt vóór de prioriteitsdatum. Het onderzoeksrapport omvat ook een opinie omtrent de octrooieerbaarheid van de vinding. Het onderzoeksrapport is een belangrijk element om te beslissen of de octrooiaanvraag na het eerste jaar wordt verlengd of niet.
3. Indienen internationale octrooiaanvraag (PCT)
Vanaf de prioriteitsdatum heeft men één jaar de tijd om de aanvraag uit te breiden en een internationale octrooiaanvraag (PCT-aanvraag) in te dienen.
Achttien maanden na de prioriteitsdatum wordt de internationale octrooiaanvraag gepubliceerd
4. Ingang van de nationale/regionale fase
Vanaf de prioriteitsdatum heeft men 30 maanden om te beslissen in welke landen de internationale aanvraag wordt voortgezet. Deze deadline van 30 maanden is een belangrijke mijlpaal in de octrooiprocedure. Omwille van de hoge kosten wordt de voortzetting enkel overwogen indien er reeds een engagement is van een commerciële partner of een concrete valorisatiestrategie gedefinieerd is.
Eens de nationale/regionale fase ingegaan is, worden de aanvragen geëvalueerd door de nationale of regionale octrooibureaus, zoals het Europees Octrooibureau (EPO) en het US Patent and Trademark Office (USPTO).
Na deze evaluatie kunnen de octrooibureaus beslissen het octrooi toe te kennen. De tijdsduur tussen indiening en toekenning van het octrooi is moeilijk te voorspellen, maar ligt meestal tussen 4 en 6 jaar vanaf de prioriteitsdatum.