Cross-Health Platform
Planten, dieren en mensen hebben veel gemeen en zijn met elkaar verbonden. Als bij één soort een oplossing voor een gezondheidsprobleem wordt gevonden, kan dit mogelijk andere soorten helpen. Verschillende onderzoeksgroepen aan de Universiteit Gent beschikken over expertise en technologieën die de basis kunnen vormen voor nieuwe gezondheidstoepassingen. Het doel van het Cross-Health-platform is om deze nieuwe technologieën te evalueren voor toepassingen bij meerdere soorten en om proof-of-conceptstudies te coördineren ten behoeve van de gezondheid van mens, dier en/of plant.
Benadering

Met de steun van het Industrieel Onderzoeksfonds van de Vlaamse overheid biedt de Universiteit Gent proof of concept-financiering om de kloof tussen de academische wereld en de industrie te dichten. Als onderdeel hiervan brengt het Cross-Health-platform de expertise en technologieën in kaart die aanwezig zijn aan de Universiteit Gent voor de volgende disciplines: diergeneeskunde en humane geneeskunde, plantenbiotechnologie, bio-engineering (sensoren, medische hulpmiddelen), medicinale chemie en datawetenschappen. Daarna worden nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van innovatieve gezondheidstoepassingen op basis van multidisciplinaire samenwerking geïdentificeerd en opgesomd. Ze worden geprioriteerd op basis van vooraf ingestelde criteria zoals het vervullen van een onvervulde behoefte, IP-opties, de uniciteit van de technologie en de capaciteiten van de onderzoeksteams. Vervolgens biedt het Cross-Health-platform onderzoekers ondersteuning bij de coördinatie van het onderzoeksconsortium, het schrijven van projecten en het projectbeheer voor de interdisciplinaire proof-of-concept-studies.
Andere initiatieven van het Cross-Health-platform omvatten het delen van expertise over (alternatieve) diermodellen, waardoor onderzoekers beter in staat zijn om het meest geschikte model voor hun onderzoek te vinden. Daarnaast worden onderzoekers aangemoedigd om te netwerken via interdisciplinaire expertise-evenementen om hetzelfde onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.
Het Cross-Health platform is een initiatief van de IOF Business Development Centers ChemTech LS, CropFit, Discovere, e-Poly, INDATA, MEDTEG en PROVAXS (LEAD) in samenwerking met HIRUZ.
- Sven Arnouts, business developer, legt uit waarom het Cross-Health platform is opgericht
- Laetitia Cicchelero, coördinator van het Cross-Health-platform, vertelt u hoe het Cross-Health-platform werkt en hoe u kunt samenwerken
Voorbeelden van kansen
- Besmettelijke gezondheid: Gezien de opkomst van zoönotische ziekten en antimicrobiële/schimmelresistentie is een gecoördineerde aanpak tussen soorten van cruciaal belang. Expertise tussen soorten maakt een snelle en verantwoorde aanpak mogelijk, bijvoorbeeld bij het huidige gebruik van (alternatieven voor) antibiotica. Bovendien bestaan er vergelijkbare immunisatiemechanismen tussen dier en mens, waarvoor het vakgebied zou kunnen profiteren van de uitgebreide complementaire ervaring en technologie die beschikbaar is in de humane en veterinaire geneeskunde.
- Degeneratieve gezondheid: Dierlijke patiënten ontwikkelen spontaan ziekten zoals kanker, epilepsie en artritis. Sommige aandoeningen komen vaker voor bij dieren dan bij mensen, zoals osteosarcomen. Deze bottumor treft honden 10 tot 50 keer vaker dan mensen, afhankelijk van het ras. Daarom kunnen meer behandelingen worden getest via honden met spontane tumoren dan via kinderen alleen. Bovendien worden de gegevens sneller verkregen en zijn ze voorspellender dan de momenteel beschikbare gegevens van knaagdiermodellen. Ten slotte is deze aanpak wederzijds voordelig, omdat de hond bredere toegang krijgt tot behandelingsmogelijkheden.
- Mental health: Psychische problemen zoals angststoornissen komen zowel bij mensen als bij dieren voor. Honden bieden betere mogelijkheden voor het afnemen van hersenvocht dan mensen en hebben gemakkelijker controle over diverse parameters, zoals voeding, blootstelling aan de omgeving en hormoonhuishouding.
- Contact: Laetitia Cicchelero